Vrata već odavno nisu zanemarljivi deo stana, nešto što je samo stavljeno kao pregrada između dve prostorije ili tek tako ulaz u Vaš dom. Ona su slika Vašeg doma, ali pored estetske, pa čak i pre nje, ulazna vrata moraju da zadovolje brojne druge kriterijume: sigurnosne, dobru zvučnu i toplotnu izolaciju…

Nije redak slučaj da prilikom kupovine sigurnosnih vrata kupac ne razmišlja o njihovoj pravoj funkciji, već se opredeljuje za najjeftinija, ne misleći pri tome na posledice koje može da ima.

Kompanija Ram International, koja je ekskluzivni zastupnik za teritoriju EX Jugoslavije dve najveće ukrajinske kompanije za proizvodnju sigurnosnih i sobnih vrata – ukrajinski Abwehr i Omis, pripremila je za Vas korisne savete pri izboru ulaznih vrata.

Prilikom kupovine ulaznih sigurnosnih vrata izuzetno je važno da obratite pažnju na tehničke karakteristike vrata:

 • Debljina materijala od kojih su vrata napravljena

 • Čvrstina i težina vrata

 • Zvučna izolacija

 • Termo izolacija

 • Kvalitet ugrađenog okova na vratima (brave, šarke, kvaka…)

 • Kvalitet završne obrade na metalnim i drvenim delovima vrata

 • Garancija i servis

 • Posedovanje sertifikata

Jeftina sigurnosna vrata ne zadovoljavaju gotovo nijedan od ovih kriterijuma. Veoma su laka za obijanje, tako da je pravilo broj jedan da prilikom kupovine ulaznih vrata obratite pažnju ne samo na cenu, već i na navedene tehničke karakteristike.

Ukoliko razmišljate o kupovini sigurnosnih vrata, evo o čemu bi trebalo da razmišljate:

IZBOR MODELA

Prva i najvažnija etapa je izbor modela vrata. Mi Vam predstavljamo dovoljno veliki izbor modela koji će Vas činiti srećnim i zadovoljnim tokom celog dana. Pogledajte i izaberite taj model koji će se maksimalno uklopiti u dizajn Vašeg enterijera stana ili kuće.

IZBOR DIMENZIJE

Pre kupovine vrata potrebno je da znate meru građevinskog otvora u koji će vrata biti ugrađena. Kompanija ABWEHR proizvodi vrata u standardnim i nestandardnim dimenzijama. Standardne dimezije su: 90×203, 97×205, 121×205 cm. Dimenzija građevinskog otvora trebalo bi da bude 2-3 cm veća od samih vrata. Mere za vrata kupac može da uzme samostalno, a može i da se obrati prodavcu radi usluge merenja.

IZBOR TIPA KONSTRUKCIJE

To je komplet karakteristika vrata (debljina krila vrata, debljina štoka, brave i mehanizmi, debljina MDF obloga na konstrukciji krila). Tip konstrukcije označava kvalitet, sigurnost, termo i zvučnu izolaciju.

IZBOR ZAVRŠNE OBRADE

 • PVC de luxe stambena folija – koristi se isključivo za unutrašnju primenu

 • PVC de luxe VINORIT folija – koristi se za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, odnosno za vrata koja su izložena spoljnim uticajima

 • Laminirana boja – koristi se za unutrašnju i spoljnu primenu

BOJA ili DEKOR

Treba izabrati boju ili dekor koji će se najbolje uklopiti u dizajn Vašeg postora.

IZBOR OTVARANJA VRATA

Kako bi pravilno odredili smer otvaranja vrata, potrebno je da iz stambenog prostora budete okrenuti licem prema vratima. Ako su šarke sa leve strane, znači da su vrata leva, situacija je ista i kod desnih vrata.

Uz ove stručne savete kompanije Ram International, sasvim sigurno ćete odabrati prava vrata za Vaš stan i kuću. Vrata koja će pre svega biti Vaša sigurnosna zaštita, a osim toga zadovoljiće Vaše estetske afinitete.